A vezetékes internetkapcsolat alapja a CAT6 kábel

CAT6 kábel

A legújabb technológiák annyira szerves részévé váltak a napjainknak, hogy sokan már nem tudják elképzelni az életünket az internethez való hozzáférés nélkül. A vezeték nélküli hálózatok szerteágazó használata ellenére, minden hagyományos hálózati berendezés úgynevezett LAN kábellel csatlakozik, amit „csavart érpárnak” is neveznek. A hatos kategóriájú CAT6 kábel úgy lett megtervezve, hogy megvalósítsa a Gigabit Ethernet protokoll fizikai réteget.

Ez a csavart érpár viszonylag a legelterjedtebb és legköltséghatékonyabb típusú kábel. A gyakorlatban ez egy vagy több szigetelt vezetőpárból áll, amelyeket egymásba csavartak és műanyag burkolattal vontak be. A CAT6 kábel mind belső, mind külső lerakás esetén használható.

A külső csavart érpárt az épületek és szerkezetek belső falain kívül lehet alkalmazni. Az ilyen CAT6 kábelek általában elég erős burkolattal vannak ellátva ahhoz, hogy ellenálljanak a mechanikai hatásoknak, valamint a rágcsálók, a rovarok és a kedvezőtlen időjárási viszonyok okozta károknak.