Előzetes letartóztatás és őrizetbe vétel

Előzetes letartóztatás

Érdemes mindig törvénytisztelő magatartást tanúsítanunk, mert így elejét vehetjük a későbbi kényelmetlen helyzetek kialakulásának. Sajnos, azonban megtörténhet bárkivel, hogy olyan helyzetbe, gyanúba keveredik, amikor a hatóságok elrendelik az előzetes letartóztatás lefolytatását. Ez igen súlyos szabálysértés során történhet csak meg, amikor maga a bűntény maga után vonja a szabadságvesztés büntetését.

Csakis megalapozott gyanú esetén folytatható le az eljárás. Ezt tudva, ha biztosak vagyunk az ártatlanságunkban és mégis előzetes letartóztatás sértettjévé válunk, akkor érdemes azonnal ügyvédhez fordulni. Említést érdemel, hogy az őrizetbe vétel, ami maximum csak 72 órán át tarthat, nem ugyanaz, mint az előzetes letartóztatás.

Az őrizeti időszak alatt kell eldöntenie az ügyészségnek ugyanis, hogy kezdeményezi a gyanúsított hosszabb távú őrizetbe vételét vagy sem. Ettől függetlenül, 24 órán belül értesíteni kell egy megadott hozzátartozót vagy annak hiányában más megjelölt személyt. Az előzetes letartóztatás nem tréfa, ezért vegyük nagyon komolyan!