Hasplasztika után mikor lehet újból emelni?

Hasplasztika
Hasplasztika

Felszedni a kilókat nem nehéz, de leadni annál inkább. Az is előfordulhat, hogy sikeres fogyókúra után egyéb egészségügyi probléma akad, amit a petyhüdt, lógós has jelent. A www.drfalus.hu weboldalon erre bővebben is kitérnek. Továbbá, terhesség alatt is megnyúlhat a has bőre, ami szülés után a has megereszkedett tónusát idézheti elő. Ezeket a problémákat a plasztikai sebészet már célzottan tudja kezelni, hiszen a hasplasztika által a megereszkedett, úgynevezett kötényhas szépen alakítható, de az esetleges zsírfelhalmozódások is.

Vannak szélsőséges esetek, amikor a nagyra nőtt, megereszkedett bőr a combra fekszik, így előbb-utóbb az összefekvő területek izzadása, gombásodása is bekövetkezik. Hátfájást is előidézhet a nagy súly a hason, tehát több szempontból is célszerű megfontolniuk a hasplasztika lehetőségét az érintetteknek. A szakember a műtét során eltávolítja a megereszkedett, laza hasfali bőrt, az alatta található zsírral együtt, így állítja vissza a hasfal bőrének feszességét.

A beavatkozás menetéről, előnyeiről mindent elolvashatunk az említett linken, de megtaláljuk itt az előtte elvégzendő vizsgálatok listáját is. Az operáció után azonnal látható az eredmény, viszont a végleges forma kialakulására néhány hónapot várni kell. Az operáló sebész javaslatait mindenképpen be kell tartani a műtét után. A páciensnek 3-4 napig otthoni pihenés ajánlott, 4 napig nem érheti víz a sebet és a műtéti terület 5 percnél további vízben tartása minimum 1 hónapig tilos! 4-5 hétig speciális haskötőt kell viselnie a műtöttnek, ami nagyban elősegíti a gyógyulást.

1-2 hétig nem szabad autót vezetnie, de foglalkozástól függően, 1 hét után már visszatérhet a munkába. 4 hétig óvakodnia kell a nagyobb fizikai megterheléstől, nem sportolhat és a következő hónapokban sem javasolt a hasizmokat terhelő sporttevékenység, a nagyobb rázkódással járó sportgyakorlatok végzése. A hegek megfelelő gyógyulása érdekében, vigyáznia kell, hogy 6 hónapig ne érje közvetlen napfény vagy szolárium fénye a heget.