Mennyit ér a házimunka? Avagy mennyi idő megy el rá?

Amit muszáj elvégezni

Ha össze kellene állítani egy listát, amiben az élet legfontosabbnak ítélt dolgait kell felsorolni, akkor valószínűleg nagyon kevesen tennék az első helyre a házimunkát. Nem igazán szokta értékelni a család vagy elmerengeni azon, hogy milyen lényeges alaposan végezni, viszont ha a lakás nem tiszta, nincs mosott, vasalt ruha, nincs friss étel főzve, azt már nagyon hamar észreveszik. Azon dolgok közé tartozik ez is, aminek a fontossága csak akkor tűnik fel, amikor nincs elvégezve.

Nem szabad tehát lekicsinylően kezelni ezt a kérdést, hiszen a jól és időben elvégzett házimunka teremti meg bizonyos szinten más feladatok elvégzésének a feltételét és biztosít jó körülményeket a mindennapi munka végzéséhez. Persze ettől függetlenül senkinek sem szokott az lenni az álma, hogy takarítással, mosással töltse el az egész napot és elég bosszantó, amikor a szükségesek elvégzése után már alig jut idő másra. Kétségtelenül függ az adott személytől is, hogy mennyi időbe telik a házimunka, hiszen vannak fürgébb, gyorsabb mozgású emberek is, de olyanok is, akik mindent lassan, komótosan végeznek. Léteznek azonban olyan eszközök is, amelyeknek az igénybevételével fel lehet gyorsítani a különböző lépéseket. Ilyenek például a háztartási gépek, amelyekkel rengeteg időt meg lehet spórolni. A mosógép közismertté válása nagy megkönnyebbülést hozott a háziasszonyoknak, hiszen a segítségével a többórás munkát és rengeteg fáradtságot meg lehet úszni.

Ma már alig van olyan háztartás, ahol ne használnák. A szárítógép egy újabb nagyszerű megvalósítás, nem annyira elterjedt még az otthonokban, pedig ez is nagyon hasznos munkát végez. Sokan nem ismerték még fel az előnyét, pedig az idősporláson kívül is vannak pozitívumai. Nem kell például folyton azon gondolkodni, hogy a lakás melyik pontjára lehet tenni a ruhaszárítót, hogy ne legyen annyira útban vagy a száradó ruhák miatti egészségtelen páratartalom végett aggódni. Egy szárítógép beszerzésével sok nyűgtől meg lehet menekülni és még vasalni sem kell majd olyan sokat.