Miben előnyös a többrétegű ablaküveg?

többrétegű ablaküveg
Többrétegű ablaküveg

Nyílászáró vásárlásakor az egyik legfontosabb szempont az ablak hőszigetelési képessége, ennek növelésére a legelterjedtebb módszer pedig a többrétegű üvegezés. Magasabb hőszigetelési teljesítményt nyújtanak a 2 és 3 rétegű ablakok, ezért érdemes ilyen mellett döntenünk. A veka.hu weboldalon erre is kitérnek. Ezeknek a nyílászáróknak köszönhetően, nemcsak a környezetünket óvjuk a kevesebb energiafelhasználással, de jelentősen csökkenthetjük a fűtésszámla végösszegét is.

Hosszútávon tehát megtérülő befektetésnek minősülnek a többrétegű ablaküveggel ellátott nyílászárók. De tudni kell, hogy a hőszigetelő üvegeknél nem pusztán maguk a rétegek növelik az ablak hőszigetelési teljesítményét, hanem az üvegrétegek között lévő argon vagy kripton gáz is. Emiatt lényeges, hogy megfelelően széles műanyag profilt válasszunk a többrétegű üvegezésnél, mert így elég széles lehet a rétegek között lévő tér.

Eleve fölösleges költség 3 rétegű üvegezést kérni a 2 rétegű üvegezéshez tervezett profilhoz, mert nem marad elég tér a hőszigetelő gáznak, az üvegrétegek számának növelése pedig nem növeli a hőszigetelési értéket. Azoknál a panellakásoknál, ahol a közeljövőben nincs esély az épület homlokzati szigetelésére, de régi ingatlanoknál is elég lehet a 2 rétegű ablak. Viszont az újépítésű társas- és családi, illetve az energiatakarékos és passzív házak esetén kizárólag a 3 réteges ablaküvegezés jöhet szóba.

Függetlenül a követelményektől, az is fontos szempont, hogy mennyit számít az extra hőszigetelő réteg, amit egy 3 rétegű ablak tud nyújtani. Vannak esetek, hogy akár 10 C fokos belső hőmérsékletre számíthatunk bent, az ablak előtt, aminek köszönhetően sokkal több pénzt spórolhatunk a fűtési költségeken. A VEKA cég műanyag profiljai egyaránt alkalmasak 2 és 3 rétegű üvegezésre, mert a szélességük és a stabilitásuk lehetővé teszi. Az 5, 6 és 7 kamrás technológiával készült műanyag ablakprofilok jelentősen csökkentik a hőveszteséget, így a többrétegű üvegeséssel együtt kiváló hőszigetelési érték érhető el.