Nem mindegy milyen gumiabroncs van az autónkon.

Strapabíró abroncs

A biztonságos vezetés érdekében, gondoskodnunk kell róla, hogy mindig a megfelelő abroncs legyen az autón. Többféle forma és fajta közül lehet válogatni, informálódjunk mielőtt döntünk például itt. De nemcsak a biztonságunk érdekében kell helyesen abroncsot választani, mert ez több dolgot is befolyásolhat vezetés közben. Például nem mindegy, hogy milyen fogyasztást fogunk elérni, mert ezt is nagyban befolyásolja például a gumi mintázata és összetétele.

A téli gumikat érdemes időben felszerelni, hogyha szeretnénk magabiztosan irányítani a kocsit, még a nedves csúszós utakon is. Ne tévesszenek meg senkit az enyhe telek, mert elég 7 fok alá esnie a hőmérsékletnek és érezhetően másképp fognak viselkedni a nyári gumik ebben az időben. Nem érdemes kockáztatni, mert tévedés azt hinni, hogy minél tovább húzza nyári gumival, akkor spórolni fog. Elég egy rossz mozdulat és elveszíthetjük az uralmunkat az jármű felett.

Egy ilyen baleset pedig szép nagy anyagi károkat vonhat maga után, de lehet mi sem és az utasok sem ússzák meg sérülések nélkül. Vegyük figyelembe, hogy milyen a gumik mintázata, mert ezek nemcsak arra vannak, hogy díszítsék az abroncsot, hiszen ennél fontosabb szerepük is van. Hatékonyan vezetik el a vizet az abroncs felületéről, ezáltal biztosítva a még jobb tapadást. Hogyha helyesen akarunk dönteni, akkor meg kell határozni, hogy milyen a vezetési stílusunk. Aki szeret sportosabban vezetni, annak egy ehhez megfelelő abroncsra lesz szükséges.

Nem helyes az sem, hogyha márka szerint döntünk. Nem mindig a legdrágább a legjobb, viszont az szinte biztos, hogy a legolcsóbb az szinte mindig rossz. Elég csak megnézni az ADAC tesztet, amiből kiderül, hogy már egy középkategóriás gumi is kellemes meglepetéseket fog okozni a vezetés során, mivel rendkívül jó eredményeket érhetünk el az utakon és nem is kerül olyan sokba. A méret szintén nem elhanyagolható. A téli gumikból leginkább a keskenyebb az optimális, mert jobban kiszorítja a nedvességet az abroncs és a talaj közül, így növelve annak tapadását.