Szürkehályog kialakulására utaló jelek – 3 tipp, hogy időben észrevedd!

szürkehályog
Szürkehályog

A cataracta, más néven szürkehályog tünetei egyéb szembetegség fennállásakor is jelentkezhetnek, ezért sokan nem gondolnak erre a problémára. A szimptómák közé sorolható a homályos látás, a káprázás, az elhalványuló színek.

Ezért is fontos, hogy idejében kezeljék a szürkehályogot! Sajnos, ez sem szemüveggel, sem gyógyszerrel nem kezelhető, kizárólag műtéti úton. Azonban nem szabad ettől a beavatkozástól félni, ugyanis a szürkehályog műtét a világon a leggyakoribb operáció, amiből évente több mint 18 milliót végeznek el a szakorvosok.

Modern trifokális lencse beültetéssel a beteg függetlenedhet a szemüveg használatától a mindennapi tevékenységei során. Végleges optikai eredményt kínál a cataracta műtét, még évekkel később sem változik a fénytörési hiba, nem romlik a látás. Amennyiben szükséged van erre az operációra, ne habozz, hanem mihamarabb légy túl rajta! A döntésedet nem fogod megbánni, hiszen egész életedre megszabadulsz a látásproblémáktól a néhány perces beavatkozással.

A cataracta kockázati tényezői

Nem csupán az ebben érintetteket érdekli, hogy melyek azok a környezeti hatások, egészségügyi problémák, amelyek a szürkehályog kialakulását elősegítik. Ez a betegség jó eséllyel mindenkit megtámad, aki megéri az idősebb kort, csak az a kérdés, hogy mikor és mennyire zavarja a látását.

Az életkor előrehaladásával ugyanis megnövekszik a cataracta kialakulásának kockázata, de az is kijelenthető, hogy az öregedés az első számú rizikófaktor. Azoknál, akiknek a családjában gyakrabban fordult elő ez a betegség, nagyobb a szürkehályog megjelenésének a rizikója. Tehát a genetikai hajlam szintén kockázati faktor.

A betegség veszélyét tovább fokozhatja a zöldhályog megléte. Aztán a rövidlátók soraiban gyakoribb a szürkehályog, de a szem gyulladásos megbetegedése is növeli a probléma esélyét. A diabétesz, az elhízás, az autoimmun betegségek, a napfényből származó káros UV-sugárzás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás szintén növeli a cataracta megjelenésének kockázatát. Nem véletlenül érint rengeteg embert a szürkehályog.

Kihez forduljak a betegségemmel?

A drnagymihaly.hu weboldalon felveheted a kapcsolatot egy rendkívül magas tudású, tapasztalt szakemberrel, Dr. Nagymihály Attila szemész szakorvossal. A doktor úr 25 év sebészeti tapasztalattal rendelkezik a látásjavító szemműtétek területén, illetve 15 év klinikai gyakorlattal.

Pályafutása során már több mint 10 000 szemlencse/szürkehályog műtétet végzett el sikeresen. Jelenleg ambuláns beavatkozás keretében végzi a lencseműtéteket. Minden szürkehályog beavatkozás előtt a páciensnek részletes szemészeti vizsgálaton kell túlesnie annak érdekében, hogy meghatározzák a szürkehályog állapotát, valamint azt, hogy esetében fennáll-e egyéb szemészeti megbetegedés.

A vizsgálat során az is megállapításra kerül, hogy milyen az ideális műlencse, ami tökéletesen képes korrigálni az adott szem látását. Az eljárás teljesen fájdalommentes, amihez hatásos szemcseppeket alkalmaznak. Manapság már olyan minőségi, korszerű technológiával dolgoznak a szemész orvosok, hogy a műtét utáni regenerálódás hamar lezajlik.