A papír újrahasznosítás során létrejött anyag, a cellulóz

Rostos szerkezetű massza
Rostos szerkezetű massza

A papírhulladék újrafelhasználásával – az újrafeldolgozás tisztasági szintjének megfelelően- többféle minőségű és tulajdonságú anyagot lehet előállítani. Az újrafeldolgozás során létrejövő erősen rostos szerkezetű massza a cellulóz. Ezen alapanyag olcsóságának és könnyen formázhatóságának valamint gyors lebomlásának köszönhetően sokféle csomagolást állítanak elő (ezek közül legismertebb a tojástartó).

Az az anyag kezeletlen állapotában sajnos számtalan, a papíréhoz hasonló kedvezőtlen tulajdonsággal is rendelkezik: vízgőz- és szagáteresztő, kis szakítószilárdságú, ez a tulajdonsága nedvesség hatására tovább csökken. Ezen tulajdonságok miatt, kezeletlen formában csak korlátozott módon hasznosítható a cellulóz. Utókezeléssel (például műanyaggal történő vegyítéssel) a negatív tulajdonságok azonban kiküszöbölhetőek.

Ennek köszönhetően az ipar számtalan területén találkozhatunk papír újrahasznosításával előállított termékekkel. Legyen szó szálasanyag (viszkóz, acetát, triacetát) gyártásról, robbanóanyag (lőgyapot) előállításáról vagy cellulóz alapú szigetelésről, a papírfeldolgozásból származó cellulóz minden esetben megtalálható a szükséges alapanyagok között.