Önkéntes nyugdíjpénztár és egészségpénztár – Így válaszd ki a neked megfelelőt!

nyugdíjpénztár
Nyugdíjpénztár

Az idő gyakran olyan hirtelen eltelik, hogy az ember csak kapkodja a fejét. Fiatalon még azt hiszik a legtöbben, hogy az egész világ az övék és azt tehetnek, amit csak akarnak. Ahogy pedig múlnak az évek, minden sokkal korlátoltabbá válik. Sajnos, a kiteljesedésre sokaknak semmilyen esélyük sincs, ugyanis elfoglalja életük jelentős részét a puszta létért való küzdelem.

Már az iskola is arról szól, hogy sikerüljön megszerezni azt a tudást, amivel aztán jól lehet majd boldogulni egy olyan munkahelyen, ahol elég pénz kereshető a kiadások fedezésére. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a munkásélet sem tart örökké. A nyugdíj korhatár egy bizonyos év után még gyorsabban közelít.

Ami az állami finanszírozást jelent, sajnos az nem mindig bizonyul elégnek. Egy elöregedő társadalomban elég kiszámíthatatlan állapotok uralkodnak és minden megtakarítást érdemes megragadni. Szerencsére van több olyan öngondoskodási alap, amit igénybe lehet venni és ezzel garantálni a stabil nyugdíj kiegészítést.

Az önkéntes nyugdíjpénztár egy független öngondoskodási forma

Az önkéntes nyugdíjpénztár a nyugdíjbiztosítás és nyugdíj előtakarékossági számla mellett, a harmadik olyan opció, ami az öngondoskodást hivatott támogatni. Országosan összesen 32 pénztár van, amiből 21 nyíltba bármikor esély van belépni. A másik 11 pedig olyan, hogy csak munkaadókon keresztül van lehetőség bejutni.

Az 1993-ban létrejött ilyen jellegű pénztárak mára több mint 1 milliós tagot számlálnak. Fontos tisztába lenni vele, miszerint ezek teljesen függetlenek az államtól, sőt, bizonyos mértékű adójóváírást is élveznek. A befizetések a leadózott jövedelemből történnek, ezért nem szólhatnak bele a hatóságok abba, hogy mi lesz ezekkel az összegekkel.

Számos konstrukció közül lehet válogatni, így mindenki megtalálhatja azt, amelyik leginkább kedvező. Részletesebb információkat az önkéntes nyugdíjpénztárakról ITT találhatsz. Ismerd meg a különféle portfóliókat, amelyek kisebb-nagyobb kockázattal és jövedelemmel kecsegtetnek. Kérj ehhez szakértői segítséget a Grantis munkatársaitól, akik örömmel válaszolnak a kérdéseidre!

Az egészségpénztárba megéri befektetni

Ahogyan az idő repül, úgy azzal együtt az egészség is múlandó. Az állami egészségszolgáltató intézmények leterheltsége miatt, a megelőzésre gyakran nagyon kevés lehetőség van. Fontos azonban erre kellő hangsúlyt fektetni.

Az egészségpénztárak révén elérheted, hogy félretegyél olyan kezelésekre, szűrésekre, gyógyszerekre és más hasonló kiadásokra, amikkel gondoskodhatsz a jólléted megőrzéséről. Erre viszont nem olyakor kell gondolni, amikor már nagy a baj. Kezd el mielőbb a gyűjtögetést, hogy szükség esetén ott legyen a biztos tartalék, amire támaszkodhatsz! Van bőven, amiből választatsz. Az egészségpénztári opciókat a biztosdontes.hu oldalon össze is tudod hasonlítani.

Ismerd meg a különféle kínálatokat, majd pedig határozd el magad! További jó hír, hogy évenkénti maximum 20 % adójóváírást számolhatsz el ilyen téren, amivel azt az alapot növelheted, amit előbb-utóbb fel fogsz használni. Figyelj oda az egészségedre és készülj azt megőrizni minél hatékonyabban!