Zsákos szén a kezdő fűtőknek

Zsákos szén

Aki most szereltette be a kazánját, az nem mindig tudja előre kiszámítani, hogy mennyi tüzelőanyagra lesz szüksége egy év alatt. Ezért számukra ideális a zsákos szén, mivel könnyen számon tudják tartani, hogy mennyit vettek és egy bizonyos időszak alatt mennyi fogyott el belőle. Így 1-2 év alatt egy átlagos fogyasztási értéket kapnak, ami az adott tüzelőre vonatkozik. Továbbá, a zsákos szén nemcsak a nyomon követés miatt fontos, hanem a benne lévő tüzelőanyag épségének megőrzése szempontjából is.

Eloszlik a saját súly miatt okozott nyomás a zsákban és nem történik meg az, mint ami az ömlesztett szénnél szokott, ugyanis az alulra került darabok annyira összezúzódnak, hogy használhatatlan por lesz belőlük. Ez összességében pénzmegtakarítást jelent a vásárlóknak. A praktikus tárolhatóság és a mozgathatóság sem utolsó, amikor a zsákos szén mellett dönt valaki. Ugyanakkor nem is kell egyszerre az egész évi adagot megvennie, ez pedig nem terheli meg annyira a pénztárcáját mint egy adagban megvenni az ömlesztett szenet.

A szén árlista tetején legtöbbször a jó minőségű feketeszénből készült brikettek állnak. Nem hiába, hiszen ezeknek a fűtőértéke a legnagyobb. De ha összeveti az elhasznált mennyiséget a fűtőértékkel, akkor nem mindig a legjobb minőségű áru a legjobb hosszútávon. Ugyanis ez nagyban megnöveli a kiadásokat, míg lehet, hogy egy középkategóriás barnaszénnel jobban járna. Amikor egy egész szezonra való fűtőanyagot keresi, akkor nem muszáj mindig a legmagasabb fűtőértékűt megvennie.

Ha van lehetősége arra, hogy időnként újra tudja rakni a kazánt, akkor a fűtés terén nem fog érzékelni jelentős változást. Ezért a szén árlista közepén lévő tüzelők is kedvezőek lehetnek. Kimondottan sokan választják még mindig a barnaszenet. Az ára kedvező, a teljesítménye kielégítő, a kiszerelések közül lehet válogatni és szinte bármelyik kazán képes megbirkózni vele. Így a költségcsökkentés érdekében, a legtöbben nem a szén árlista alapján hozzák meg a döntést, hanem minden szempontot figyelembe vesznek.