Gumiabroncs keresővel meg lehet találni minden típusú autógumit

Nyári- és téligumi

Az új kocsi beszerzésekor ajánlott ahhoz passzoló abroncsokat is megvenni, nyilván mind a két évszaknak megfelelőt. Érdemes a termékek keresgélését a gumidirekt.hu internetes áruházban kezdeni, ahol a felhozatal óriási, nem csupán a márkákat, hanem a modelleket tekintve egyaránt. Legyen az nyári- vagy téligumi, itt bármelyiket megtalálhatja.

Amikor a két abroncs közötti különbségekről van szó, a legfontosabbak közé tartozik az, hogy a két típus anyagának az összetétele és a mintázata nagymértékben eltér. Erre persze teljes mértékben szükség van, hogy a gumi meg tudjon felelni az adott hőmérsékleti helyzetnek. A téli abroncsok mintázata például sűrűn elhelyezkedő apró lamellákból, erőteljes, mély kapaszkodókból épül fel.

Ezeknek a feladata a vonó- és oldalirányú, illetve a fékezőerő hatékony átadása. Sőt, nem felejthető el a tulajdonságok közül a kapaszkodáshoz szükséges erő, legyen szó havon, jégen vagy latyakos úttesten. Az ilyen gumikon mély és széles hosszanti, illetve oldalirányú mintaárkok találhatóak, amelyekkel könnyebben tudják kezelni a havat és garantálják a remek vízelvezetést, a sokszor latyakos terepeken.

Természetesen a téli anyagának sokkal magasabb a szilika tartalma, mint a nyárinak. Ennek köszönhetően, az előbbi még jóval 7 Celsius fok alatt is kiváló tapadást biztosít az aszfalton, hiszen nem válik túlságosan merevvé és rugalmatlanná. A nyáriak már 4-5 Celsius foknál is igen rideggé válnak, ezért sokszor egyáltalán nem képesek arra, hogy a téli útburkolaton megfelelő mértékben tapadjanak.

A télieknél még azt tudniuk kell a sofőröknek, hogyha Európa egyes országaiba utaznak, akárcsak Szlovéniába vagy Ausztriába, november elejétől/közepétől február végéig kötelező az M + S jelöléssel ellátott téli gumi alkalmazása.

Ha ezt nem tartja be a verda tulajdonosa, akkor nem lepődhet meg azon, hogy a rendőri ellenőrzéskor egy nagyobb bírságot kap. Ezekben az országokban ezt nagyon komolyan veszik a rendőrök, ezért nem érdemes kockáztatni. Azért sem éri meg kockáztatni, mert ezzel saját magát és a forgalomban lévő többi személyeket is veszélyeztetheti az ember.